tiistai 16. syyskuuta 2014

Ensimmäiset kirjoneulesukkani

 Vaikka voiko näitä oikeastaan edes kutsua kirjoneulesukiksi, kun näissä on vain vähän matkaa alussa kuvioneuletta kahdella värillä. Mutta oli miten oli, en ole aikaisemmin neulonut tällaisia sukkia. Enpä ole koskaan aikaisemmin neulonut mustia sukkiakaan, mutta jostain syystä nämä mustavalkoiset sukat kolahtivat joskus, kun tämän ohjeen Dropsin sivuilla näin. Ohje löytyy siis täältä.

 Heti oli selvää, että haluan paljon pidemmät sukat kuin ohjeessa, koska nämäkin neuloin taas itselleni, ja minun pitkien sukkieni pitää ehdottomasti yltää polven yläpuolelle. Aloitin kuitenkin ihan ohjeen mukaisesti, mutta joustinneuleen jälkeen ensimmäisellä kerroksella kavensin vain neljä silmukkaa neulomalla jokaisen puikon alussa kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen, kuvion neuloin ohjeen mukaan. Pohjekavennukset tein ohjeen mukaan, paitsi että jatkoin niitä niin pitkään, että minulla oli jäljellä 56 silmukkaa, joilla jatkoin vielä noin 9 cm ennen kantapään aloittamista.

Käytin näihin Novitan Tico Tico -lankaa, luonnonvalkoista ja mustaa. Luonnonvalkoisesta olin neulonut aikaisemmin pitkät pitsineulesukat, jämät riittivät hyvin tähän ja lankaa jäi vieläkin vähän. Mustaa minulla oli kaksi aloittamatonta kerää. Lankaa kului yhteensä 164 grammaa, ja mikäli mustat kerät todella aloittamattomina painoivat 100 grammaa kumpikin, mustaa kului 126 grammaa ja valkoista siten 38 grammaa.

Neuloin nämä sukat, kuten useimmat muutkin näistä ohuista sukkalangoista neulomani sukat, 2 mm:n sukkapuikoilla. 2:n puikoilla neulepinnasta tulee mielestäni sopivan tiivistä pintaa sukkiin. Olen kokeillut neuloa sukkia myös pyöröpuikoilla kaksi kerrallaan, mutta minä käytän mieluummin sukkapuikkoja. Aloitan sukkaparin kuitenkin aina samaan aikaan, ja neulon niitä vuorotellen kaksilla sukkapuikoilla. Sillä tavalla varmistan sen, että molemmat sukat valmistuvat, ja että niistä tulee samanlaiset. Näiden sukkien kohdalla tein niin, että neuloin ensin yhden sukan joustinneuleen ja sitten toisen, sitten neuloin muutaman kerroksen kuvioneuletta yhteen ja sitten toiseen sukkaan, että käsiala "tasoittui", sitten neuloin ensin yhden sukan kuvioneuleen loppuun ja sitten toisen. Mustaa osuutta neuloessa neuloin aina sitä sukkaa kumpi sattui osumaan käteen kunnes varret olivat valmiit, jolloin neuloin ensin yhden ja sitten toisen kantapään. Jalkaterän osuuden taisin neuloa kärkikavennuksiin asti ensin toiseen ja sitten toiseen sukkaan.

Tykkään, tykkään, tykkään, mutta pitäisköhän ostaa sellaiset sukkanauhahommelit, kun epäilen, että eivät kovin hyvin muuten käytössä pysy ylhäällä, tai sitten täytyy pujotella kuminauhalankaa tuonne joustinneuleeseen... nythän minulla on puikoilla ne pöllösukat, mutta sitten haluan puikoille jotain värikästä... esimerkiksi näitä olen halunnut neuloa jo pitkään, mutta toisaalta en välittäisi nyt neuloa ollenkaan mustalla langalla... jotkut värikkäät vaikkapa raidalliset ohuesta langasta neulotut ylipolvensukat kiinnostaisi myös... mutta nyt ensin neulon pöllösukat valmiiksi, ja muita keskeneräisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti