tiistai 13. lokakuuta 2015

Lehtiköynnös sukat


Viimeisenä KyJy-työnä aloitin pitkät sukat itselleni. Ostin viime vuoden lopulla 4 kerää vaaleanvihreää Novitan Pikkusisko -lankaa aikomuksenani neuloa niistä lehtikuvioiset pitkät sukat itselleni, ohje vaan puuttui. Keväällä neuloin Elsa -kämmekkäät ja jo silloin ajattelin, että samaa lehtikuviota voisin käyttää sukissa, mutta siirsin ajatuksissani niiden neulomisen syksyyn. Elokuun kalenterisukkiin lankoja valitessani muistin suunnitelmani, ja mietin ensin kyseisen ohjeen soveltamista pidempiin ja ohuemmasta langasta neulottuihin sukkkiin. Lopulta päätin yhdistää Elsa-kämmekkäiden lehtikuvion ja Elsit-sukkien pikkupalmikot, ja niin sain aikaiseksi nämä Lehtiköynnös -sukkani.


Loin 80 silmukkaa ja neuloin 8 krs:ta korkean käännetyn reunan (8krs:ta oikein, 1 nurin, 8krs:ta oikein, taitoin reunan kaksinkerroin, poimin ja neuloin aloitusreunan silmukat yhteen puikolla olevien kanssa). Jatkoin 8krs:ta 1o 1n joustinneuletta, sitten yksinkertaista pitsineulejoustinta, jonka otin Lise-Loten pikkuisten sukkien ohjeesta (1.-3. krs: 3 oikein, 1 nurin toistetaan koko krs. ja 4.krs: langankierto, nosta silmukka neulomatta, neulo 2 s oikein yhteen ja vedä nostettu silmukka neulotun yli, langankierto, 1 nurin toistetaan koko krs) Toistin mallikerran (eli krs:t 1-4) kymmenen kertaa.


Joustinneuleen jälkeen aloitin lehtikuvion, jonka siis muokkasin itse yhdistämällä Käsineitä Kesästä talveen kirjan Elsa-kämmekkäiden lehtikuvion ja Niina Laitisen suunnittelemien Elsit-sukkien pikkupalmikot. Pohjekavennukset tein aluksi kaikilla neljällä puikolla kaventaen vuorotellen jokaisessa nurjassa "raidassa", sitten kavensin sivujen palmikoista yhdet silmukat ja jatkoin niitä kolmen silmukan palmikkoina kantapäähän asti, loput kavennukset tein takana; 1.puikon alussa ja 4.lopussa. jatkoin kavennuksia kunnes silmukoita oli 56 (14 jokaisella puikolla). Jatkoin tällä silmukkamäärällä kunnes varsi oli sopivan mittainen, tai oikeastaan yhden lehden verran pidempi, neuloin tv:tä katsellessa vahingossa vähän pidempään kuin oli tarkoitus. Mikä tarkoittaa, että sukat ovat pikkuisen napakammat kuin oli tarkoitus, mutta sopivat näihin tikkujalkoihini kuitenkin. Napakkuus voi olla hyväkin, jos vaikka pysyvät paremmin ylhäällä ilman kuminauhaa. Tein kyllä aloitusreunaan nauhakujan ihan siksi, että voin laittaa sinne myöhemmin kuminauhan, jos sukat käytössä löystyvät, eivätkä pysy ylhäällä.


Neuloin kantapään ainaoikein, jotta sain jatkettua lehtikuviot kauniisti loppuun. Kantapäästä tuli tosi kiva, tällaisen voisin tehdä toistekin, jos osaan ;) eihän minulle tietenkään tullut mieleenkään etsiä tällaiseen valmista ohjetta, neuloin vaan ja toiseen sukkaan heti perään, enkä välttämättä osaa enää tehdä ihan samanlaisia. Kiilakavennukset tein pitenevin välein, kuten yleensäkin itselleni ohuesta sukkalangasta neuloessani. Jalkapohja on sileää neuletta, mutta jalan päällä jatkoi lehtikuvioita ilman keskellä kulkevaa palmikkoa, jonka kavensin pois ja lisäsin tilalle nurjat silmukat nurjiin raitoihin. Kärkeen tein kavennukset niin, että sain lehtikuvion jatkumaan kauniisti loppuun asti.


Neuloin sukkia vuorotellen kaksilla 2,5 mm:n sukkapuikoilla, jotta sain kavennukset, kantapäät yms samanlaisiksi. Lankaa kului yhteensä 188 grammaa (neljästä kerästä ei jäänyt jäljelle kuin pienet jämänöttöset).  Tämä oli siis KyJy nro 20; pitkät sukat Novita Pikkusiskosta, aloitettu 30.8. ja valmista tuli 22.9.
2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Ingi! Pakko myöntää, että olen samaa mieltä, nää on aivan ihanat :)

      Poista