perjantai 13. marraskuuta 2015

Keväthuumaa syksyyn

Pahoitteluni, sukat ovat tässä kuvassa väärissä jaloissa; oikean jalan sukka vasemmassa ja päinvastoin ;) mutta kun tuo kaunis köynnöskuvio näkyy niin huonosti kaikissa näissä kuvissani, ja tässä erottuu ehkä parhaiten.

Huiviharhailujen jälkeen palasin takaisin KyJyjen pariin. Ja sain kuin sainkin nämä tämän kuun alussa vielä ihan alkutekijöissään olleet sukat valmiiksi. Tiina Kuun suunnittelemat Keväthuuma -sukat kannatti todellakin neuloa, ihana malli ja aivan täydellinen ohje. Ohje löytyy ilmaiseksi Ravelrystä. Nämä olivat ensimmäiset Tiina Kuun suunnittelemat sukat, jotka neuloin, mutta eivät varmasti viimeiset. Alkuvuodesta neuloin useammankin sytomyssyn Tiina Kuun ohjeilla ja ihastuin jo silloin hänen ohjeisiinsa, mutta vasta nyt oli ensimmäisten sukkien vuoro päästä puikoille, ja nyt tekisi kyllä kovasti mieli aloittaa heti seuraavat jollain toisella hänen ohjeistaan.

No nyt on sukat oikeissa jaloissa, köynnöskuvio on siis ulkosyrjässä, mutta näkyy vaan niin huonosti tässä kuvassa.

Ohje oli kirjoitettu Handun paksulle perussukkalangalle, mutta koska tarkoitukseni oli neuloa jälleen sukat itselleni, minulla on kapea pieni jalka ja tykkään napakoista sukista, valitsin sen verran ohuemman langan, että arvioin koon osuvan kohdalleen ohjeen mukaisesti neulottaessa. Huomautan tässä kohtaa, että olen todennut mallitilkut aivan turhiksi, niiden kanssa menee aina jotain pieleen, arvioimalla pääsen paljon parempaan tulokseen ;)


Langan valinnassa sattui kyllä sellainen pieni vahinko, että neuloin sukat siitä Handun TexIlu langasta, joka on 100% villaa enkä siitä, joka on 85% villaa ja 15% nylonia. Kerrankos sitä nyt ottaa väärän vyyhdin, kerii sen, alkaa neulomaan, ja vasta sukkien (lähes) valmistuttua alkaa miettiä, että eihän sen vahvistetun (sukka)langan näin sinisävyistä pitänyt olla. Ei ollut ei. Väri on kyllä mielestäni oikein kaunis, vaikka juuri nyt kaipaan paljon voimakkaampia värejä omaan käyttöön, ehkä nämä innostavat enemmän keväällä. Mutta sukat olisi ollut kiva neuloa vahvistetusta langasta, kun sitäkin minulla olisi ollut. En ole aikaisemmin neulonut tästä langasta (kummastakaan TexIlusta), joten en yhtään tiedä miten kestää käytössä.


TexIlu on siis Handun värjäämää (tämän värjäyksen nimi on Mari) ja suomalaisten texel-rotuisten(liharotu) lampaiden villasta kehrättyä lankaa. 100% suomalaista lankaa! Lanka on rouhean karheanpehmeää hieman epätasaisen paksuista ja pikkuisen rasvaista, joten tuntuu oikein hyvältä käsissä neuloessa eikä kuivata, kutita tai ärsytä ihoa karheudestaan huolimatta. Oikein miellyttävää neuloa, mutta en ole varma pistelisikö käytössä. Kuvatessa sukat olivat minulla paksujen sukkahousujen päällä, eikä niiden läpi ainakaan yhtään pistelleet.


Sukat neulottiin varpaista varteen, ja niiden kantapää neulottiin minulle uudella tavalla, tuli muuten aivan täydellisesti istuva kantapää, tätä tapaa käytän ehdottomasti toistekin! Varpaista varteen neulottaessa hankalinta on minusta saada kantapää oikeaan kohtaan ja istuvaksi. Koska käyttämäni lanka oli ohuempaa ja tiheys jotain vähän muuta kuin ohjeessa, kantapään aloittamisen osuminen oikeaan kohtaan oli enemmän tuuria kuin mitään muuta.

Näistä ylipolvensukista saa helposti polvisukat, kun taittaa resorin polven alapuolelle kolmikerroin.

Ajattelin, että neulon sukkien varsista niin pitkät kuin mihin lankaa riittää, kuten ohjeessakin oli tehty, mutta en ottanut huomioon sitä, että minun vyyhdissäni oli lankaa 350 metriä ohjeen 280 metrin sijaan ;) joten siis lankaa riitti ja riitti, varressa vaihdoin ensin puikot 2,5:stä 2,75:een, mutta sitten oli pakko alkaa tehdä pohjelisäyksiäkin, joita tein joka 6. (vai oliko se 7.) kerros kuusi kertaa (kaikkiaan 66s). Sukista oli siis tulossa pitkät, mutta sitten alkoikin näyttää siltä, että lanka loppuu kesken ja saan ylipolvensukkien sijaan vaan polvisukat. Polvisukat olisivat ehkä kivemman näköiset, mutta minä tarvitsen lämmintä särkevien polvieni ylle, joten kaivelin jämälankalaatikkoani, ja löysin Lehtiköynnös -sukista ylijääneet Pikkusiskot, ja vaaleansinisen Step-jämän(jota olin käyttänyt mm. sormikkaisiin). Joten joustinneulessa neuloin aina vuorotellen kerroksen texIlulla ja jämälangalla (ensin Pikkusiskolla ja sen loputtua Stepillä). Ja niin näistäkin sukista sitten tuli ylipolvensukat.

Polvisukkina resori kaksinkerroin taitettuna.

Neuloin molemmat sukat yhtä aikaa 2,5 mm:n (lopussa 2,75mm) pyöpuikoilla samalta kerältä; toisen sukat lanka kerän sisältä ja toinen päältä. Lanka tuli käytettyä tarkasti loppuun.KyJy nro 10, Keväthuuma sukat Handun TexIlu -langasta, aloitettu 14.7. valmiit 13.11. langanmenekki 123g.

Jos jollekin jäi epäselväksi, miten paljon tykkään näistä kantapäistä; ne on niin hienot! Kauniit ja niin hyvän malliset!

8 kommenttia: