perjantai 23. lokakuuta 2015

Palmikkoliivi

 

Viime syksynä esittelin täällä blogissani pari vuotta aiemmin neulomaani neuleliiviä, ja kirjoitin muistiinpanojeni perusteella jonkinlaista ohjettakin. Jo silloin mieleni teki neuloa uusi samanlainen liivi muutamin pienin muutoksin, mutta silloin minulla oli paljon muita töitä kesken, joten se jäi jonnekin hamaan tulevaisuuteen. Nyt päätin sitten yhtenä KyJy -työnä neuloa sen uuden liivin.


Alkuperäinen liivin ohje löytyy Suuri Käsityö -lehden numerosta 1/2010 nimellä Kauluksellinen liivi. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen minä neuloin liivin yhtenä kappaleena saumojen ompelun minimoiden. Tällä kertaa tein vielä joitakin pieniä lisämuutoksia.


Tähän liiviin valitsin Rowanin Cocoon -langan, jota kului 467 grammaa. Ihanan pehmeä, paksu  ja kaunis merinovillan ja mohairin sekoitus näyttää ja tuntuu tosi hyvältä sekä sileänä neuleena että palmikoissa, ainoana miinuksena se, että langasta irtoaa mohairia sekä neuloessa että valmiista vaatteesta(ainakin ennen pesua, en ole pessyt liiviä).


Alussa (joustinneuleen ajan) neuloin 9 mm:n pyöröpuikolla(80cm pitkä), joustinneuleen jälkeen vaihdoin 8 mm:n pyöröpuikkoon, jolla neuloin loppuun(olisin voinut neuloa alusta alkaen). Kirjaan tähän muistiin, miten tämän neuloin tällä kertaa, mutta huomautan, että tämä "ohje" on aika epätarkka ja summittainen, vaikka yritinkin hieman tarkentaa joitakin kohtia verrattuna edelliseen versioon. Toisaalta tämä liivi on myös hieman erilainen edelliseen verrattuna.


Ohje:

Loin 112 silmukkaa (=56 etukpl + 56 takakpl). Tällä kerralla kerroksen vaihtumiskohta oli edessä, niin että halkiota varten päätettävät silmukat olivat kerroksen alussa(= 29 s etukpl:n oikea puoli + 56 s takakpl + 27 s etukpl:en vasen puoli).

Neuloin pyörönä joustinnneuletta 2nurin 2oikein, ja samalla asetin silmukkamerkit merkitsemään kerroksen vaihtumiskohtaa, ja etu- ja takakappaleen vaihtumiskohtia. Joustinneuletta neuloin noin 14 cm.

Joustimen jälkeen
1.krs:lla neuloin näin: 1n lisäsin yhden silmukan oikein 1n 1o 2n 6o 2n 1o 2n 1o 2n 1o 2n 6o 1n (=etukappaleen oikea puoli 30s) ja 1n 6o 2n 1o 2n 1o 2n 1o 2n 6o 2n 1o 1n lisäsin yhden silmukan oikein 1n 1o 2n 6o 2n 1o 2n 1o 2n 1o 2n 6o 1n (=takakpl 57s) ja 1n 6o 2n 1o 2n 1o 2n 1o 2n 6o 2n 1o (=etukappaleen vasen puoli 27 s).

2. krs:lla neuloin oikeat oikein ja nurjat nurin.

3. krs:lla *palmikonkierrot 6 oikean silmukan raidoissa, muut silmukat kuten edellisellä kerroksella. Jatkossa palmikonkierrot joka 8.kerroksella, muilla kerroksilla ja muut silmukat aina oikeat oikein ja nurjat nurin.

Kun työn korkeus oli noin 30 cm päätin keskeltä edestä(=kerroksen alusta) kolme silmukkaa halkiota varten, ja jatkoin neulomista tasona. Kun työn korkeus oli noin 44 cm neuloin etukappaleet ja takakappaleen erillisinä (kädentien aukot, korkeus n. 24cm). Vaatteen koko korkeus noin 68 cm.

Etukappaleiden halkion ollessa noin 18 cm päätin halkion puoleisesta reunasta joka toisella kerroksella yhden silmukan 6 kertaa ja vielä joka neljännellä kerroksella kaksi kertaa. Jatkoin lopuilla silmukoilla kunnes koko työn korkeus oli noin 68 cm. Yhdistin olkasaumat kolmen puikon päättelyllä.

Takakappaleen keskimmäiset silmukat minulla oli puikolla, ja niiden seuraksi poimin etukappaleiden päänteiden reunoista sopivan määrän (reilut 30 kummaltakin puolelta, silmukoiden kokonaismäärä 2:lla jaollinen) silmukoita, joilla neuloin 2n 2o joustinneuletta noin 12 cm:ä.

Sitten poimin noin 48 silmukkaa halkion vasemmasta reunasta (ja kauluksen reunasta) ja neuloin halkion reunuksen 2o 2n joustinneuletta n. 4cm. oikean  halkioreunuksen neuloin samoin paitsi, että siihen tein tasaisin välein 4 napinläpeä (= langankierto ja 2 seur. silmukkaa yhteen). Reunuksen alareunat  voi kiinnittää halkion alareunaan neuloessa tai ommella lopuksi kiinni.

Lopuksi neuloin kädenteiden joustimet, poimin silmukoita neljällä jaollisen määrän ja neuloin 2o 2n joustinta 6cm.

 *Tällä kerralla tein palmikot peilikuvina eli etukappaleen oikealla puolella nostin 3 silmukkaa palmikkopuikolle työn eteen, neuloin 3 silmukkaa oikein ja sitten palmikkopuikon silmukat oikein. Etukappaleen vasemmalla puolella nostin 3 silmukkaa palmikkopuikolle työn taakse, neuloin 3 silmukkaa oikein ja myös takakappaleessa vastaavasti.

KyJy nro 19 palmikkoliivi, aloitettu 30.8. valmistunut 9.10. langanmenekki 467 grammaa.

6 kommenttia:

 1. Kaunis liivi. Jotenkin olen alkanut taas tykkäämään lilasta, joten värikin on hyvä =))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rantapuikko! lila on hyvä väri =) ja se sopi nyt jotenkin just tähän.

   Poista
 2. Kaunis ja varmasti monikäytöinen liivi! Voi kun olisi pitkäikäinenkin vielä. :) Kerro sitten, miten lanka/neule kestää kulutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pitko! Täytyy muistaa laittaa raporttia kestävyydestä, ja toivotaan parasta :)

   Poista
 3. Lumoavat kuvat, kuin satumetsästä!
  Jospa se onkin haltijaliivi? Kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula! Kukapa tietää, kenties on hyvinkin haltijaliivi, sopii ainakin hyvin näihin sumuisiin maisemiin :)

   Poista