tiistai 14. lokakuuta 2014

Joku sana liivistä ja vähän niinku jotain ohjeen tapaistakin

Terveiset vaan täältä keskeneräisten neuleiden maasta. Kun nyt ei ole valmistuneitakaan esitellä, niin voisin kirjoittaa jotain viime postauksen kuvissa esiintyneestä liivistä. Oikea ohje liiviin löytyy Suuri Käsityö -lehden numerosta 1/2010 (13Kauluksellinen liivi), mutta kuvissani esiintyvä minun versioni toki poikkeaa alkuperäisestä, mm. käyttämäni langan sekä tekotavan osalta. Neuloin siis ohjeesta poiketen tämän(kin) vaatteeni yhtenä kappaleena minimoiden saumojen ompelun.

Nennille (ja mahdollisesti muille kiinnostuneille) tiedoksi, suunnilleen näin minä liivini neuloin. Huom! Muistiinpanoni eivät olleet kovin tarkat, joten jos yrität neuloa liivin tämän "ohjeen" mukaan varaudu harjoittamaan luovaa ongelmanratkaisutaitoasi tai kysy lisäohjeita minulta, neuvon erittäin mielelelläni (jos osaan :)

Käytin Dropsin Andes -lankaa, jota kului noin 500 grammaa. 80 cm pitkät pyöröpuikkoni olivat 8mm paksut.

Loin 112 silmukkaa (=56 etukpl + 56 takakpl).
Neuloin pyörönä joustinneuletta aloittaen yhdellä nurjalla silmukalla, jatkaen 2o 2n... kerroksen viimeinen silmukka nurin. Joustinneuletta neuloin 13 cm.
Joustimen jälkeen 1.krs:lla neuloin näin 1n 6o 2n 1o 2n 1o 2n 1o 2n 6o 2n 1o 1n lisäsin yhden silmukan oikein 1n 1o 2n 6o 2n 1o 2n 1o 2n 1o 2n 6o 1n (=etukappale 57s) ja sama alusta loppuun takakappaleen puolikkaaseen.
2. krs:lla neuloin oikeat oikein ja nurjat nurin.
3. krs:lla palmikonkierrot 6 oikean silmukan raidoissa, muut silmukat kuten edellisellä kerroksella. Jatkossa palmikonkierrot joka 8.kerroksella, muilla kerroksilla ja muut silmukat aina oikeat oikein ja nurjat nurin.
Kun työn korkeus oli noin 26 cm päätin keskeltä edestä kolme silmukkaa halkiota varten, ja jatkoin neulomista tasona. Kun työn korkeus oli noin 41 cm neuloin etukappaleet ja takakappaleen erillisinä. Vaatteen koko korkeus oli noin 64 cm.
Etukappaleiden halkion ollessa noin 20cm päätin halkion puoleisesta reunasta joka toisella kerroksella yhden silmukan 6 kertaa ja vielä joka neljännellä kerroksella kaksi kertaa. Kun kaikki osat olivat samankorkuiset silmukoin olkasaumat kiinni.
Takakappaleen keskimmäiset silmukat minulla oli puikolla, ja niiden seuraksi pomin etukappaleiden päänteiden reunoista sopivan määrän silmukoita, joilla neuloin 2o 2n joustinneuletta noin 12 cm:ä. Sitten neuloin vasemman halkion reunuksen 2o 2n joustinneuletta 4cm, oikean  halkioreunuksen neuloin samoin paitsi, ettö siihen tein napinlävet.
Lopuksi neuloin kädenteiden joustimet, poimin silmukoita neljällä jaollisen määrän ja neuloin 2o 2n joustinta 6cm.

2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, tämä menee ehdottomasti toteutettavien neuleiden jonoon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, tekisipä itsenikin mieli neuloa uusi tällainen liivi, mutta kun koko ajan tulee vastaan uusia kiinnostavia ideoita, ja keskeneräisiäkin olisi kiva saada joskus valmiiksikin :)

      Poista